Lucrand in domeniul IT, multi prieteni sau diverse rude apeleaza din cand in cand la mine atunci cand vor sa-si cumpere un calculator sau un laptop. De obicei, imi spun ca au o suma anume si vor sa le ofer un sfat in legatura cu achizitionarea unui laptop. Bineinteles, nu pot sa le recomand imediat o configuratie anume, deoarece sunt mai multi factori care trebuie luati in considerare.

In primul rand, conteaza foarte mult pentru ce va fi folosit laptopul sau calculatorul. Daca persoana respectiva nu vrea decat sa navigheze pe Internet, sa asculte muzica sau sa urmareasca filme , un laptop ieftin , la 10-17 milioane este suficient. Bineinteles, conteaza si daca vrea sa vada filme full-HD, insa nu foarte multi tin neaparat la acest lucru.

Daca laptopul este pentru programare, editare grafica sau alte task-uri consumatoare de resurse, www.reparatii-calculatoare.net va recomanda sa va orientati spre un laptop ceva mai bunicel, cu macar 16, daca nu chiar 32 GB Ram, un procesor cel putin i3 sau i5 si o placa video cu macar 512-1024 MB Ram. Aceste laptopuri ajung undeva in jur de 23-25 de milioane si s-ar incadra in categoria de mijloc.

Pentru cei care vor sa joace jocuri de ultima generatie, atunci preturile depasesc 30 de milioane, pentru un i7, cu 8 sau 16 GB Ram, placa video de 2-8MB. Insa desi sunt ceva mai scumpe, tot le-am putea considera laptopuri ieftine, daca este sa le comparam cu super-configuratiile Alienware, care depasesc 100 sau chiar 200 de milioane lei vechi (sunt unele care ajung chiar la 240 milioane).

Bineinteles, nu ai nevoie de un Alienware ca sa poti juca ultimele jocuri aparute, insa daca ai foarte multi bani si vrei tot ce-i mai bun… In concluzie, atunci cand vrei sa cumperi un laptop, trebuie mai intai sa te hotarasti exact pentru ce il vei folosi, iar dupa ce ai stabilit acest lucru, poti sa cauti o configuratie potrivita pentru nevoile tale.