cea mai potrivita facultate

Una dintre cele mai importante intrebari pe care ti le poti pune in viata, atunci cand esti in ultimul an de liceu, este urmatoarea: ‘Cum alegi cea mai potrivita facultate pentru tine?’. Si de ce este aceasta foarte importanta? Pentru ca acesta este momentul cand incepi sa te gandesti la viitorul tau, la ceea ce vei vrea sa faci de-a lungul vietii, dar mai ales, sa te reprezinte si sa iti placa ceea ce vei profesa ca adult.

Foarte multi elevi aflati in clasa a 12-a habar nu au care este drumul pe care urmeaza sa mearga, nu stiu ce vor de la viata si nu stiu ce facultate sa aleaga. De aceea, este important ca atunci cand vei ajunge student, sa te afli in locul potrivit pentru tine, sa alegi pentru ca asa vrei tu, nu pentru ca asta isi doresc parintii sau pentru ca vei ajunge sa ai o meserie care promite un salariu foarte mare.

In cazul in care alegi sa mergi pe un alt drum, un drum care pare sa nu fie al tau, atunci, o data cu trecerea timpului vei simti tristete, neimplinire, frustrare, nefericire si vei schimba locuri de munca in permanenta pentru ca vei simti ca nicaieri nu este locul tau.

Facultatea este prima alegere importanta din viata ta de viitor adult, caci o data terminata viata de student, iti vei petrece o mare parte a timpului la locul de munca. Iar daca acolo vei simti in permanenta ca nu ti se potriveste, totul a fost in zadar.

Dupa cei 5 ani petrecuti in facultate, vei mai petrece cativa ani, destul de multi, din viata ta facand lucruri fara sa simti pasiune si bucurie. Si asa vei ajunge la varsta de 30-35 ani sa duci o viata care nu iti place si din care nu mai gasesti o iesire.

Esential este, asadar, sa iei decizia corecta pentru tine, iar daca inca nu esti sigur pe ceea ce vrei sa faci, nu merge pe un drum fara intoarcere. In schimb, poti alege ca pentru o perioada de un an sa investesti in tine prin diverse modalitati, ca de exemplu: calatoreste in cat mai multi parti ale lumii, fa voluntariat, discuta cu persoane din diferite domenii pentru a-ti face o idee despre ceea ce fac ei sau citeste carti din diferite domenii.

Asadar, decizia de a merge la o anumita facultate trebuie luata in cunostinta de cauza si doar atunci cand esti sigur ca, o data cu terminarea vietii de student, viata merge pe cursul dorit de tine.