O porti zi de zi, insa cu siguranta nu stii care ii este istoria, cand a aparut prima data si cand a evoluat. Este vorba despre incaltaminte, un element din garderoba fiecarei persoane care prezinta atat o parte utila, deoarece ofera protectie impotriva mediului exterior, cat si o parte estetica, deoarece reprezinta un puternic punct de plecare atunci cand trebuie sa ne imbracam intr-un anumit mod.

Multe persoane, indeosebi femeile, au dezvoltat adevarate obsesii pentru pantofi, asadar, putem spune ca sunt extrem de importanti pentru viata noastra.

Prima atestare a incaltarilor dateaza din urma cu mai bine de 9000 de ani. In 1938 a fost gasita o pereche de sandale extrem de veche, intr-un stat din Sua. In ceea ce priveste pantofii din piele, cea mai veche atestare a lor este din urma cu peste 5000 de ani.

Acestia au fost gasiti in Armenia si se crede ca au fost produsi in anul 3300 Inainte de Hgristos.

Evident, primele modele de incaltaminte au fost foarte simple, fara sa tina cont de design.

De multe ori, incaltamintea era atat de simpla, incat consta in simple bucati de piele sau saci din piele care protejau picioarele impotriva pietrelor si a molozului.

Odata cu dezvoltarea civilizatiei, au aparut sandalele cu curele, care dateaza din anul 4000 inainte de Hristos.  O pereche a fost gasita in Europa si era realizate din frunze de Papirus.

Chiar daca aparusera inca din urma cu mai bine de 9000 de ani, pana recent multi oameni nu au considerat-o esentiala, deoarece o considerau inestetica, greoaie si inutile.

Succesul incaltarilor a inceput sa se simta abia in secolul al 15-lea, cand acestea au inceput sa fie apreciate in Europa, atat de catre barbati, cat si de catre femei.

Este adevarat, doar cei bogati isi permiteau sa poarte incaltaminte, in timp ce persoanele sarace mergeau, in continuare, desculti.

Multi pantofi medievali erau construiti prin metoda pantofului intrs, metoda care consta in alaturarea marginilor prin cusatura si legarea lor cu sireturi.

Pantofii pe care ii cunoastem astazi au aparut abia in secolul 17 si erau realizati cu o cusatura pe talpa. Aceasta cusatura a devenit o stampila a calitatii pana astazi.

Astazi, varietatea de pantofi este extrem de mare. Materialele sunt de asemenea extrem de variate, iar majoritatea oamenilor considera imposibila viata fara pantofi. Este adevarat ca inca exista oameni care umbla desculti, insa acestia sunt din ce in ce mai redus.

 

Citeste si Lucruri inedite despre incaltaminte