Noul Cod Rutier 2019 pe intelesul tuturor

Inceputul acestui an a adus cu el modificari importante in ceea ce tine de Noul Cod Rutier categorie B, insa toate aceste masuri au ca scop reducerea accidentelor si a numarului de morti de pe drumurile publice.

Pentru a nu ajunge sub vizorul politistilor, este necesar sa iti achizitionezi Noul Cod Rutier 2019 carte, dintr-o librarie, iar mai apoi sa incepi sa descoperi toate schimbarile pe care acesta le-a adus si, bineinteles, sa le pui in practica.

Dintre toate aceste masuri si schimbari pe care Noul cod Rutier 2019 le-a adus, o mare parte au ajuns sa fie contestate de soferi, acestia considerand ca sunt nedreptatiti.

Care sunt cele mai evidente masuri ale Noului Cod Rutier?

Majoritatea sanctiunilor care se vor aplica in urma schimbarii Codului Rutier sunt bazate pe cresterea valorii amenzilor si a punctelor de penalizare primite, atunci cand soferii nu respecta anumite reguli de circulatie sau conduc sub influenta alcoolului.

Una dintre schimbari este legata de suspendarea permisului de conducere atunci cand soferul care primeste o amenda nu o achita intr-un termen maxim de 30 de zile de la data intocmirii procesului verbal de catre politisti. Totusi, acestuia i se ofera o perioada de gratie de 5 zile, de la acel termen de 30 de zile sau 15 zile de la data primirii acelei dispozitii de suspendare.

In Noul Cod Rutier pretul pe care fiecare trebuie sa il plateasca daca nu tine cont de toate aceste masuri si schimbari este destul de mare, caci valoarea amenzilor a crescut de pana la 10 ori, iar acest fapt ar trebui sa le ridice semne de intrebare celor ce incarca regulile.

Chiar si atunci cand soferii aleg sa nu poarte centura de siguranta, Noul Cod Rutier categorie B prevede amenzi destul de mari, la fel si pentru cei care isi folosesc telefoanele mobile in timp ce se afla la volan.

Pasionatii de viteza trebuie sa stie ca atunci cand depasesc cu 51-60 de km/ora limita impusa si sunt prinsi, vor fi sanctionati cu 9-20 de puncte amenda si suspendarea permisului pentru 3 luni, iar cei care depasesc cu peste 60 km/ ora limita, vor primi intre 21-50 puncte amenda si pana la 6 luni de suspendare a permisului.

Grav sanctionata este si depasirea termenului in ceea ce priveste limita de alcoolemie. Atunci cand valoarea alcoolemiei este intre 0.2 si 0.5 g/l, politistii considera ca este contraventie, iar atunci cand aceasta are o valoare de peste 0.5 g/l, este considerata infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani sau amenda penala.

De asemenea, in Noul Cod Rutier 2019 pe intelesul tuturor este specificat clar care sunt situatiile in care soferii sunt sanctionati sau primesc amenzi si care sunt acele situatii considerate periculoase. In aceste situatii periculoase se incadreaza inclusiv neoprirea la nivelul cu calea ferata sau atunci cand soferii nu opresc la culoarea rosu a semafoarelor.

Toate aceste masuri par destul de exagerate, insa in ultima vreme, datorita faptului ca au aparut foarte multe autoturisme pe drumurile publice sau ca exista numerosi tineri neexperimentati, numarul de accidente grave a crescut simtitor si era nevoie de o restabilire a sigurantei pe drumurile publice.