Varsta prescolara, cunoscuta si ca “varsta de gratie a unui copil” sau “a doua copilarie”, este perioada cuprinsa intre 3 si 6 sau 7 ani si reprezinta o etapa extrem de importanta pentru dezvoltarea celui mic. Nu vorbim aici doar despre dezvoltarea fizica si senzoriala, ci si despre cea cognitiva, extrem de importanta pentru evolutia scolara si sociala ulterioara.

Acesta este motivul pentru care manualele prescolare trebuie concepute cu un maxim de atentie si responsabilitate! Ele trebuie sa ajute la dezvoltarea vocabularului, a logicii, a capacitatilor de exprimare, sa stimuleze creativitatea copilului, dar si sa contribuie la domandirea si consolidarea abilitatilor sociale.

De ce sunt importante manualele pentru prescolari

Incepand cu varsta de 3 ani si pana la varsta de 7 ani, copilul are nevoie de sustinerea dezvoltarii constiintei de sine, a capacitatii de adaptare dar si a independetei. Acestea sunt motivele pentru care educatorii, dascalii sau chiar parintii aprecieaza acele manuale pentru prescolari care ofera posibilitatea jocurilor de roluri, a rezolvarii problemelor de socializare, a constiintei civice sau a aprofundarii intelegerii mediului inconjurator, etc.

Caietele pentru educarea si dezvoltarea limbajului tematice, care, totodata, introduc notiunile de baza pentru citit si scris, vor fi foarte utile.

Tot acum se pot pune temeinic bazele capacitatii de a invata o limba straina, de aceea un manual prescolar bun pentru invatarea limbii engleze, sau a limbii germane – limbi de mare circulatie si care ii vor fi copilului de mare folos in viitor – este de nepretuit!

Nu vom uita nici de dezvoltarea abilitatilor matematice, caietele de lucru pe varste fiind foarte utile si atractive. Copilul va adora sa le foloseasca!

Pentru a fi mai usoara achizitionarea si a acoperi in acelasi timp toate necesitatile, in cadrul manualelor pentru prescolari se regasesc si seturile de caiete de studiu si de exercitii. Vom mentiona aici “Caietul pentru Comunicare in Limba Romana”, “Caiet dezvoltare personala” si “Matematica si Explorarea Mediului”, toate destinate clasei pregatitoare.

Oferta educationala – cum alegem manualele prescolare 2019

Am vazut deja ca activitatea desfasurata in gradinite sau, poate, chiar acasa de catre parinti, este foarte importanta la varsta cuprinsa intre 3 si 6 sau 7 ani, cand copilul este in plin proces de dezvoltare a capacitatilor de relationare si de socializare, asa ca vom aprecia cu alti ochi oferta educationala existenta in prezent pentru manualele prescolari 2019.

Piata este invadata de o multime de manuale, astfel ca sarcina de a-l alege pe cel mai bun manual poate deveni o adevarata provocare. Pentru a usura procesul de selectie, se recomanda ca manualul sa fie avizat de Ministerul Educatiei si sa respecte cu strictete programa scolara.

Un alt criteriu care ne poate inlesni procesul de selectie, este legat de modul in care a fost realizat acel manual, iar cele pentru care s-a colaborat cu specialisti in educatie sunt cu mult mai eficiente. Desigur, un ultim criteriu, deloc de neglijat, poate fi pretul – se pot gasi manuale foarte bune si care corespund tuturor cerintelor si la preturi extrem de accesibile.

Ti-a placut articolul? Vezi si articolul ”Consumul de carte in Romania