Pentru atunci cand construiesti o casa, locuiesti intr-o zona izolata, fara energie electrica sau caderile in reteaua de tensiune sunt frecvente, un generator electric devine o achizitie indispensabila. In ceea ce priveste combustibilul, variantele cele mai comune sunt: generator pe benzina, generator pe motorina   si mai rar, generator cu gaz.

Prima optiune, adica generatorul pe benzina are avantajul unor dispozitive mai usoare si portabile (raportat la puteri similare ale motorului) si investitia initiala este considerabil mai mica.

Ca si dezavantaje, necesita costuri de mentenanta ceva mai mari pe termen lung si automatizarea sa este dificila.

Puterea motorului poate apartine uneia dintre cele 3 categorii: mica (500-2200 W), medie (2200-5500W) sau mare (peste 5kW, cele industriale depasind si 10 Kw). Aceasta o vei selecta tinand cont de echipamentul ce necesita alimentare. Insumand puterea nominala a viitorilor consumatori rezistivi (de exemplu: frigider, cuptor, calorifere, becuri), vei obtine valoarea suficienta pentru a-i alimenta.

Pe de alta parte, daca vei folosi generatorul impreuna cu echipamente inductive, care consuma la pornire mult mai mult, va trebui sa inmultesti puterea lor nominala cu 2.5, pentru o estimare corecta. Astfel de dispozitive le includ pe cele de bricolaj, hidrofoare, masina de spalat, frigiderul.

Deoarece majoritatea aparaturii casnice, inclusiv instrumentele pentru bricolaj, sunt monofazate, probabil vei dori sa te orientezi catre un generator de acest tip.

Tensiunea de iesire in acest caz este 230 V si generatorul repartizeaza toata puterea catre respectivii consumatori. Modelele trifazice sunt de obicei rezervate utilizarii cu motoare de mare putere, regasite in context industrial.

Numeroase pareri despre cele mai bune generatoare de curent pe benzina numesc autonomia drept un criteriu important de selectie. Aceasta depinde de capacitatea rezervorului si consumul mediu (litri de combustibil pe ora). Producatorii ofera valori medii care variaza mult, intre o ora si 12 ore.

In ceea ce priveste modalitatea de punere in functiune a generatorului, ai 3 optiuni: la sfoara (mecanic), la cheie (folosind un electromotor) si automat (acesta se conecteaza la panoul electric al locuintei si porneste automat cand tensiunea in retea cade).

Sistemul de pornire manual este si cel mai comun in randul echipamentelor pe benzina, accentul in acest caz fiind pe portabilitate.

Ca modele de generatoare pe benzina avem:

  • grup electrogen benzina ese 7000 SRD
  • grup electrogen benzina ese 8000 TRD
  • grup electrogen benzina ese 11000 SRCOM
  • grup electrogen benzina ese 12000 SSCOM
  • grup electrogen benzina ese 12000 TRCOM

Toate cele 5 modele sunt tip motor: 2 cilindri, 4 timpi, racire cu aer, 3000 rpm. Toate aceste generatoare sunt din seria Robin Subaru 7-12 kVA

Grupurile electrogene ZENESSIS sunt conforme CE si sunt testate conform legislatiei EU privind nivelul de zgomot 2000 / 14 / EC.

Ca modele de generatoare pe benzina seria Honda 8-9 kVA,avem:

  • GRUP ELECTROGEN BENZINA ESE 8000 SH
  • GRUP ELECTROGEN BENZINA ESE 8000 SH/E
  • GRUP ELECTROGEN BENZINA ESE 9000 TH
  • GRUP ELECTROGEN BENZINA ESE 9000 TH/E
  • Generatorul de curent pe benzina 9 kVA – ESE 9000 WTH

Generator curent pe benzina ESE 9000 WTH produs de Endress Group Romania sub marca Zenessis, dotat cu motor Honda GX390 si alternator LINZ de tip E2W10 220DC-K. Generatorul de curent are o putere de 9 KVA si este certificat CE. Generatorul de benzina este dotat cu protectie termica, voltmetru, cat si 2 prize de 16A, la 230 V si 400 V.

 

Te-ar putea interesa si articolul Prescriptii generale de utilizare a generatoarelor de curent